Zoeken
  • Sophie - Zoomies

Hond op een appartement: yay or nee


Misschien ken je het zelf wel: Je wil ongelooflijk graag een hond maar twijfelt of je er wel genoeg ruimte voor hebt. Over het algemeen zijn de meningen nogal verdeeld over dit onderwerp. De een zegt dat je een immens grote tuin dient te hebben, de ander zegt dat een hond ook prima gaat op 6 hoog in een kleine flat. Natuurlijk ligt dit ook aan het soort hond dat je hebt. Er zitten een aantal nadelen aan een hond op een appartement. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast. Echter heeft een hond natuurlijk ook vele voordelen. Zo heb je altijd gezelschap en kom je nooit in een leeg huis thuis. Maar stel je woont op een appartement en wil zielsgraag een hond. Wat beslis je dan?

We zullen eens beginnen met het slechte nieuws. Een appartement is kleiner dan een (vrijstaand) huis en meestal heb je geen tuin. Dit kan voor je hond een gebrek aan ruimte betekenen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij te weinig beweegt met overgewicht tot gevolg. Omdat je hond zich ook niet in de tuin kan uitleven kan hij hier erg somber, of zelfs depressief van worden. Dat wil natuurlijk niemand! Ook moet je denken aan je buren. Blaft je hond? Of bonkt hij door de huiskamer achter zijn bal aan, dan hebben je buren daar wellicht geluidsoverlast van. Nou kun je denken: Jammer dan voor hen, maar een stel boze buren op de stoep lijkt me ook niet prettig. Ook moet je denken aan de opvoeding en gezondheid van je hond. Neem je een puppy, dan is die nog niet zindelijk. Omdat jij je puppy niet snel na een ongelukje in de tuin kunt zetten, kan het zindelijk maken extra lang duren. Ik spreek uit ervaring. Ook moet je er rekening mee houden of er een lift is in jouw complex. Is er alleen een trap? Trap klimmen, en afdalen, is erg slecht voor de gewrichten van een hond. Hier kunnen zij op latere leeftijd erg veel pijn van ervaren.

Na al dit negatieve gedoe is het tijd voor wat positiviteit. Een hond betekend nooit meer in een leeg huis thuiskomen, en niet meer alleen zijn. Bij mij zorgt dit bijvoorbeeld voor een veiliger gevoel dan dat ik alleen ben. Ook is een hond een goede reden om naar buiten te gaan. Hij moet immers zijn benen strekken en behoefte doen. Een hond is ook een afleiding van de dagelijkse ‘sleur’. Onderzoek toont aan dat hondeneigenaren langer én gelukkiger leven. Ik heb een beste vriendinnetje aan onze Lynn, en neem haar het liefst overal mee naar toe. Het is een maatje, een aaibare vriend, en voor sommige mensen zelfs een kindje. Je gaat ongelooflijk veel van een hond houden, en houden van geeft mensen nou eenmaal een gelukkig gevoel. Wij beleven zo ongelooflijk plezier aan Lynn! Wij kunnen ons geen leven zonder haar voorstellen. Een hond overspoelt je met onvoorwaardelijke liefde, en dat is heerlijk!


Nu kan ik me als geen ander voorstellen dat je al deze voordelen zwaarder laat meetellen dan de nadelen. Hier wat tips om zo min mogelijk last te hebben van de nadelen.

Allereerst is het uitkiezen van een geschikte hond erg belangrijk. Een Sint. Bernard is natuurlijk geweldig, maar als je hond zijn kont niet kan draaien zonder iets om te stoten, wordt noch hij noch jij daar blij van. Het is dus erg belangrijk om een hond te hebben die zo veel mogelijk in verhouding is met je appartement. Wij hebben bijvoorbeeld een appartement van 78m2, en een (toevallig klein uitgevallen) franse bulldog. Lynn komt geen ruimte te kort in huis en kan zich vrij bewegen. Echter zou ik zelf geen veel grotere hond meenemen. Ik denk dat een beagle-formaat wel echt de max is. Ook is het niet verstandig om een hond te nemen die erg veel beweging nodig heeft. Zonder tuin kan je dan genoodzaakt zijn 3 uur per dag met je hond te wandelen. Ik kan me voorstellen dat de meeste mensen daar geen tijd voor hebben. Dit betekend niet dat je er bij andere honden geen tijd voor hoeft te maken, iedere hond heeft beweging nodig en moet een frisse neus halen. Zo houd je je hond (en jezelf) gezond en fit. Ook is buiten komen erg belangrijk voor de socialisatie van je hond. Ben je toch enorm fan van een groot ras? Niet getreurd, er zijn genoeg ‘grote honden’ in kleine jasjes. Hier een site vol kleine doggies: https://www.hondenfun.nl/35-kleine-hondenrassen/. Een kleine hond blaft vaak minder hard, en is minder zwaar wat ervoor zorgt dat buren hem minder goed kunnen horen lopen. Als je een hond neemt is het een slim idee om je vloer goed te laten isoleren. Zo hebben je buren er zo min mogelijk last van. Richt je huis zo in dat het voor zowel jou als je hond goed leefbaar is.Twijfel jij? Mijn tip: Zet de voors en tegens langs elkaar en kijk of jij genoeg middelen hebt om de nadelen zo klein mogelijk te houden. Denk altijd goed na voordat je een hond aanschaft. Kun je die lieverd in al zijn behoeftes voorzien? Het is immers niet zomaar iets. Maak geen overhaaste beslissingen. Hier nog wat algemene dingen waar je aan moet denken bij het nemen van een hond: https://inspiratie.intratuin.nl/hond-kopen/ Waarschijnlijk heb ik je nu een hoop stof tot nadenken gegeven. Dat is precies wat je de komende tijd moet gaan doen: nadenken. Hopelijk heb je wat aan mijn tips bij het maken van deze beslissing. Succes ermee!

43 keer bekeken0 reacties

Verzending binnen 2 werkdagen na aankoop

gratis zending v.a. €25
  • YouTube
  • Instagram
  • Zoomies facebook

©2020 door zoomies dogsupplies.